Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 13.02.2025 09:24 (Üye) Soru : Merhabalar, Teknoparkta yer alan ve yapay zekâ ile şe alım yazılımını geliştirdi yazılımı yurt dışından gelen talepler doğrultusunda yazılım lisan bedelinin satışı KDV kanunun 11-1/a kapsamında hizmet ihracatı olarak satış faturaları düzenlendi, KDV beyanında da hizmet ihracatı olarak beyan edildi. Aynı ürün teknoparkta üretilip yurt içine satıldığında da KDV kanunun Geçici 20/1 Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Yapılan İşlemler istisna kodu seçilerek KDV’siz olarak fatura düzenlenmekte KDV beyannamesinde de “Kısmi İstisnalar” bölümünde 223 kodu seçilerek Geçici 20/1 Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Yapılan İşlemler olarak KDV beyanında beyan edilmektedir. Gelir tablosu hesapları 600 Yurt içi satışlar içerisinde Teknoloji Bölgelerinden yapılan istisna satışlar, olarak kayda alınmaktadır. Ancak aynı ürün teknoparkta üretilip yurt dışına satıldığında kurumlar vergisi yönünden vergisel yükümlülükle karşılaşmamak için Geçici 20/1 teknoloji geliştirme bölgesinde yapılan işlemler olarak istisnası kapsamında yurt dışına fatura düzenleyebilir miyiz? satış faturasını 11/1 a hizmet ihracatı kapsamında düzenleyip yurt dışına hizmet verilse de kurumlar vergisi yönünden teknoloji bölgelerinde verilen hizmet olarak değerlendirebilir miyiz,? saygılarımla

Cevap : KVK 10/(1) ğ maddesindeki tanımlamalar uygun ve şartlar olması halinde İNDİRİM (istisna değil indirimdir) uygulanır. ğ) Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye'de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, YAZILIM , tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi ve ilgili bakanlıkların görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca belirlenen mesleki eğitim alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın, elde edildiği hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar tamamının Türkiye’ye transfer edilmesi şartıyla, %80’i. Bu indirimden yararlanılabilmesi için fatura veya benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi şarttır. Bu bentte yer alan oranı, hizmet alanları ve kazanç tutarları itibarıyla sıfıra kadar indirmeye veya %100’e kadar artırmaya ve Türkiye’ye transfer edilecek kazanç tutarını sıfıra kadar indirmeye veya kanuni seviyesine kadar artırmaya Cumhurbaşkanı, bu bendin uygulanmasına ve denetime ilişkin usul ve esasları belirlemeye ilgili bakanlıkların görüşünü almak suretiyle Maliye Bakanlığı yetkilidir.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.