28.02.2025 10:41 |
(Üye)
|
Soru : Merhaba, başka hiç bir yerde çalışmayan gelirini sadece İnternet üzerindeki platformdan vereceği dersler ile sağlayan bir kişi için; Şahıs şirketi kurduktan sonra mı vergi dairesinden istisna yazısı almalıyız? İstisna yazısı için başvuru tamamlandığı anda otomatik bağkur mükellefiyeti başlıyor. Burada şirketin kuruluş tarihi hangi tarih olmalı? Birde istisna belgesi sadece yıllık gelir vergisi için mi geçerli, aylık beyan vermeli miyiz? Şirket kurmadan kişi kendisi sadece istisna belgesine başvurup , çıkan bağkur primini ödemesi yeterli olur mu? Hangi yoldan ilerlemeliyiz?Desteğinizi rica ederim. Teşekkürler
Cevap : Vergisel Destek: Genç girişimcilik kapsamında bir şahıs işletmesi kurduğunuzda veya serbest meslek erbabı olarak vergi mükellefiyetiniz açıldığında 3 takvim yılı süre ile her yıl belli bir tutara kadar düzenlendiğiniz faturaların gelir vergisi tutarını ödemiyorsunuz. Bu tutar 2025 yılı için 330.000 TL.
Bağkur Desteği: Genç girişimcilik kapsamında bir şahıs işletmesi kurduğunuzda veya serbest meslek erbabı olarak vergi mükellefiyetiniz açıldığında 12 ay boyunca bağkur primi ödemenize gerek bulunmuyor.
Genç Girişimci Desteği 2025 yılında 330.000 TL oldu. Yani 330.000 TL tutara kadar kestiğiniz faturaların gelir vergisini ödemiyorsunuz.
Bu sayede 58.100 TL gelir vergisi ödemek zorunda kalmıyorsunuz.
Ödenmeyecek bağkur primi ise yıllık 92.056,56 TL
Genç girişimci olmak 2025 yılında size toplamda 150.156,56 TL tasarruf ettiriyor.
Şirketiniz kurulduktan sonra genç girişimci desteklerinden faydalanmak için başvuru yapılması gerekiyor.
Genç girişimci desteklerinden yararlanmak için öncelikle interaktif/dijital vergi dairesi üzerinden başvuru yapılıyor.
Başvuru sonucunda gelen onay yazısı SGK müdürlüğüne götürülerek teslim ediliyor
Bu sayede Bağkur borcu tahakkuk etmemektedir.
Her ihtimale karşı bu başvuru yaptıktan bir süre sonra internet bankacılığından T.C. Kimlik numaranız ile sorgulama yaparak borç gözüküp, gözükmediği kontrol etmeniz faydalı olacaktır.
|