10.03.2025 14:56 |
(Üye)
|
Soru : Sayın meslektaşım,
2024 yılında Eurobond kupon geliri elde eden bir GMSİ mükellefi aynı zamanda elindeki Eurobond'u satıyor. Alım satım kazancını değer artış kazancı olarak bildirmek için endeksleme yaptık fakat buradan zarar geldi. yani bir taraftan menkul kıymet gelirlerinde eurobond faiz geliri mevcut iken diğer tarafta zarar mevcut. Zarar olan taraf daha büyük. bu durumda hiç beyanname vermemek mi gerekiyor, veya zarar olan tarafı göz ardı edip sadece gelir görünen tarafı mı beyan etmek gerekiyor?
Saygılarımla
Cevap : Örneğinize göre; sadece Faiz (kupon) geliri aşağıdaki tanımlamaya göre beyan edilecek.
¦ Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesinin birinci fıkrasının 7 numaralı bendinin (a) alt bendi kapsamında %0 oranında stopaja tabidir.
Eurobond kupon ödemesi nitelik olarak faiz geliridir. Bu gelirler Gelir Vergisi Kanunu açısından “Menkul Sermaye İradı” olarak kabul edilirler.
Aracı kurum veya banka aracılığıyla, eurobond alım satımı yapılması veya eurobondlardan faiz geliri elde edilmesi durumunda, bu kurumlar tarafından herhangi bir vergi kesintisi yapılmaz. Herhangi bir vergi kesintisi yapılmadığı için bu gelir ve kazançların istisna veya beyan sınırı tutarlarını aşması halinde gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekir.
Kupon ödemesi döviz olacağı için tahsil edildiği tarihteki merkez bankası döviz alış kuru ile TL'ye çevrilecektir. Baz alınması gereken kur kupon ödemesinin gerçekleştiği tarihten bir gün öncesinin TCMB döviz alış kurudur. 2024 senesi içerisinde alınan toplam kupon ödemesi tutarı 230.000-TL'yi aşması durumunda Gelir Vergisi Beyannamesi verme zorunluluğu doğacaktır. Bu tutarı aşmaması durumunda ise beyan sınırının altında kalacağı için herhangi bir beyanname verilmeyecektir. Hesaplama sadece Eurobond geliri olduğu varsayılarak yapılmıştır.
Yıllık beyan haddinin aşılıp aşılmadığının tespitinde; beyana tabi diğer gelir unsurlarının da (ücret geliri hariç) dikkate alınması gerekir. (GVK md. 86/1-c)
|