Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 17.03.2025 10:02 (Üye) Soru : Gerçek kişi GMSİ beyannamesinde Eurobont satışları değer artış kazancı yönünden değerlendirilirken; değer artış kazancındaki edinim tarihi ile satış tarihi arasında 5 yıldan fazla olan mükellefler(itfa süresinden önce satılanlar) , eurobond satış karını beyan edecek mi? Yani başka bir ifadeyle; değer artış kazancıdaki 5 yıllık süre durumu eurobondlar içinde geçerli mi yoksa süre olmaksızın satıldığı yıl yıllık beyana konu edilmeli mi

Cevap : Eurobond satış karını beyanı için 5 yıllık süre hesabı yapılmaz. Eurobonların elden çıkarılması nedeniyle elde edilen kazançların da“değer artış kazancı” olarak beyan edilmesi gerekmektedir. Bu noktada, alış ve satış tarihleri arasındaki enflasyon artışının %10’un üzerinde olması halinde endeksleme yapılabileceğini belirtmek gerekir. Aynı zamanda diğer değer artış kazanç unsurlarında 2024 yılı için uygulanan 87.000,00 TL’lik istisna, Eurobondların elden çıkarılmasında oluşan kazanca uygulanmayacaktır. Vergi uygulaması bakımından Eurobondlar, Devlet tahvili ve Hazine bonosu gibi degˆerlendirilmekte ve yabancı para cinsinden yurt dıs¸ında ihrac¸ edilmis¸ olduklarından GVK gec¸ici 67. madde kapsamında olmamasına karşın GVK Md. 94’e göre “%0 oranla” tevkifata tabi menkul sermaye iradı kategorisindedir. Dolayısıyla ihrac¸ tarihine bakılmaksızın 2024 takvim yılında elde edilen ve 230.000 TL’yi as¸an Eurobond kupon faiz gelirleri beyan edilecek, elden çıkarılmaları halinde kazanç oluşması durumunda, değer artış kazancı olarak beyannameye eklenecektir.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.