Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 18.03.2025 09:57 (Üye) Soru : Merhabalar değerli danışmanım. Yıllık gelir vergisinde ( kira geliri beyanı dahil ) müşterilerinin ve eşlerinin - çocuklarının tamamlayıcı sağlık sigorta primleri oluyor bunları düşeceğiz. Sorum şu ; Safi kar - 200.000 TL Tamamlayıcı Sağlık Sigorta primi 01/01/2024 -31/12/2024 tarihleri arasında 53 bin TL ödenmiş. Tamamlayıcı sağlık sigortasının % 50 sini mi yazacağız. 200.000 TL * 0,15 = 30.000 tl YAPIYOR. Biz burada 53 bin tl nin yarısını 25.000 TL yi mi düşmeliyiz. - yoksa safi kara isabet eden 30.000 TL yi mi düşmeliyiz üstadım. Birde bu tamamlayıcı sağlık sigortaları - Hayat/Şahıs Sigorta Primleri bölümünde mi gösterilecek? Bir başka meslek mensubu üstadım ödenen tamamlayıcı sağlık sigortasını eğitim ve sağlık harcaması bölümünde göstermiş. Çok teşekkür ediyorum. Hepimize kolaylıklar diliyorum

Cevap : Hazır beyan sisteminde indirilecek tutar otomatik hesaplanmaktadır.(matrahın % 15 i) Diğer taraftan % 50 si kavramı SADECE HAYAT Sigortası içindir. Tamamlayıcı sigorta için oran yok tamamı indirilir. Uygulama için GVK 89/1. maddesini inceleyiniz. Beyannamede Şahız sigorta bölümümde gösterilir. Eğitim ve sağlık harcaması başka satıra yazılır. Uygulama için GVK 89/1. ve 89/2. maddeleri inceleyiniz. "Bir başka meslek mensubu üstadım ödenen tamamlayıcı sağlık sigortasını eğitim ve sağlık harcaması bölümünde göstermiş" Bu uygulama yanlıştır.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.