19.03.2025 10:45 |
(Üye)
|
Soru : Hizmet ihracatı kapsamında şirketimiz yurtdışına yazılım hizmeti veriyor. Ancak verilen hizmetin bedeli Türkiye’ye getirilmiyor. Yapılan kanun değişikliği de Türkiye’ye getirildiğinde %80 kazanç istisnası uygulanıyordu. Türkiye’ye getirilmediği durumda eskisi gibi %50 kazanç istisnası uygulayabiliyor muyuz? Uygulayabiliyorsak yasal dayanağı nedir? ( kurumlar vergisi kanunu onuncu maddesinde değinilmemiş)
Cevap : İndirimden (istisna değil İndirimdir) yararlanmanın koşulu olan Dövizin getirilmesidir. Döviz getirilmeden indirimden yararlanılmaz.
KVK 10/ğ) Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye'de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi ve ilgili bakanlıkların görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca belirlenen mesleki eğitim alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın, elde edildiği hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar tamamının Türkiye’ye transfer edilmesi şartıyla, %80’i.
Bu indirimden yararlanılabilmesi için fatura veya benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi şarttır.
|