Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 28.03.2025 09:29 (Üye) Soru : Merhaba,Bilanço şahıs olan bir işletmenin hem market hem de ticari faaliyeti var.Gerçek kişi olarak mükellefiyetini sürdürüyor.6.ay sonunda markete kapanış veriyor sadece ticari taksi olarak devam ediyor faaliyetine.Bu mükellef yıl ortasında sadece taksi faaliyeti olduğu için basit usule geçebilir mi? Yoksa 6.ay sonunda ticari faaliyetinden dolayı 3 milyon cirosu olan bu işletmenin takside olsa sene sonuna kadar gerçek kişi mükellefiyet olarak mı devam etmesi gerekir?Teşekkürler.

Cevap : GERÇEK USULDEN BASİT USULE GEÇİŞ : Gelir Vergisi Kanununun 47 nci maddesinde yazılı şartları topluca taşıyan ve arka arkaya son iki yıl alış, satış ve/veya hâsılat tutarlarının her biri aynı Kanunun 48 inci maddesinde yazılı hadlerden düşük olan gerçek usule tabi mükellefler, bu şartın gerçekleşmesini izleyen yılın Ocak ayının başından otuz birinci günü akşamına kadar yazılı olarak bağlı bulundukları vergi dairesine başvurmaları halinde basit usulde vergilendirmeye geçebileceklerdir. Söz konusu mükelleflerin, anılan Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen faaliyetlerde bulunmaması ve diğer şartları da topluca taşımaları gerekmektedir. Gerçek usule tabi mükellefler ile basit usule tabi olmanın şartlarını kaybeden mükelleflerin; kendi istekleriyle işlerini terk etmeleri ya da eş ve/veya çocuklarına devretmeleri hallerinde terk veya devir tarihini takip eden yılın başından itibaren iki yıl geçmedikçe basit usule dönmeleri mümkün değildir. Söz konusu iki yıllık sürenin nasıl hesaplanacağına ilişkin açıklamalar 283 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin 3.4. bölümünde yer almaktadır
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.