Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 17.06.2025 17:24 (Üye) Soru : Konu: Hatalı Ödeme ve Muhasebeleştirme Hk. 2024 yılı içerisinde bir tedarikçimize ait olduğunu düşündüğümüz hesaba 10.000 USD tutarında bir ödeme gerçekleştirilmiştir. Firma yurtdışı firmasıdır.Ancak sonrasında yapılan kontrollerde, bu ödemenin aslında ilgili tedarikçiye değil; tedarikçimizle yapılan e-posta yazışmalarını taklit eden bir dolandırıcıya ait hesaba gönderildiği anlaşılmıştır. E-posta trafiğinin bir siber saldırı sonucu manipüle edildiği, hacker tarafından sahte bir IBAN ile ödeme yönlendirmesi yapıldığı tespit edilmiştir. Konu bankayla da görüşülmüş olup, ödemenin geri alınmasının mümkün olmadığı belirtilmiştir. Ayrıca, tarafımıza iletilen bilgilere göre yasal yollarla da bu bedelin tahsili mümkün görünmemektedir. Bu nedenle herhangi bir hukuki süreç başlatılamamıştır. Bu doğrultuda, söz konusu tutarın cari hesaptan düşülerek muhasebeleştirilmesi gerekmektedir. Konuya ilişkin olarak, ilgili kaybın "689 Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar" hesabına kaydedilmesinin uygun olacağı kanaatindeyiz. Fakat ilgili gideri KKEG mi yoksa gider mi göstereceğiz. Konu hakkında görüş ve önerilerinizi rica ederiz.

Cevap : Hukuki süreç için bir Avukattan bilgi alınız. Konu hakkında bilgimiz yok. "689 Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar" hesabı kullanılır. KKEG
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.