26.06.2025 14:28 |
(Üye)
|
Soru : Merhaba. E - Fatura mükellefi olan bir şirket 2024 yılı cirosu sebebi ile 01/07/2025 tarihi itibari ile e -irsaliye mükellefiyetinide açtırmak zorunda. Düzenlemiş olduğu faturalara irsaliye yerine geçer ibaresi yazarak irsaliye düzenlemiyor. 01/07/2025 tarihi itibari ile zorunlu olarak e irsaliye mükellefi olması sebebi ile irsaliye düzenlemek zorundamıdır. Yoksa eskisi gibi e fatura üzerine irsaliye yerine geçer yazabilirmiyiz. E İRSLAİYEYE geçeceğiz zaten akivasyon işlemini başlattık. Bizim sorumuz e-irsaliye mükellefiyetmiz varken irsaliye düzenlemeden, e faturalarımza eskisi gibi yine irsaliye yerine geçer yazabilirmiyiz.
Cevap : Fiili sevk ile fatura düzenlenmesi aynı zamanda ise, içerisinde gerekli ibareleri ve sevk bilgileri bulundurularak e-Fatura veya e-Arşiv fatura kağıt çıktısı irsaliye yerine kullanılabilir ve tekrar e-İrsaliye kullanılması gerekli olmaz. e- fatura ve e-arşiv fatura çıktıları kaşeli ve imzalı olmalıdır.
433 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nin; "15- 397 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Getirilen e-Fatura Uygulamasına Kayıtlı Mükellefler Arasında Yapılan Satışlar" başlığı altında ; "e-Fatura Uygulamasına kayıtlı kullanıcılara düzenlenecek elektronik faturada, düzenleme tarihi yanında düzenleme zamanının da saat ve dakika olarak gösterilmesi halinde elektronik faturanın kâğıt çıktısı irsaliye yerine geçer. Söz konusu kâğıt çıktıya "İrsaliye yerine geçer." ifadesinin yazılması ve kâğıt çıktının satıcı veya yetkilisi tarafından imzalanması zorunludur. Ancak bu imkândan yararlanabilmek için elektronik faturanın malın teslimi anında düzenlenmesi gerekir.
ifadesi yer almaktadır.
|