23.07.2025 16:37 |
(Üye)
|
Soru : Merhabalar bir konuda netlik kazanmak istiyorum. Anonim şirketlerde hisse devrinde; a)Hisse senedi veya ilmuhaber bastırılmışsa 2 yıl içerisinde devir varsa KURUMLAR VERGİSİNDEN İSTİSNA YOK ve eğer fatura düzenlenecekse KDV OLMAYACAK b) Hisse senedi veya ilmuhaber bastırılmışsa 2 yıl sonra devir varsa KURUMLAR VERGİSİNDEN İSTİSNA VAR ve yine eğer fatura düzenlenecekse KDV OLMAYACAK. c) Hisse senedi veya ilmuhaber bastırılmamışsa 2 yıl içinde devir olursa Kurumlar Vergisinde İSTİSNA YOK fatura düzenlenecekse KDV VAR d) Hisse senedi veya ilmuhaber bastırılmamışsa 2 yıl sonra devir olursa Kurumlar Vergisinde İSTİSNA VAR fatura düzenlenecekse KDV VAR
Cevap :
KVK İŞTİRAK HİSSEELRİ İÇİN İSTİSNA UYGULAMASI :
KVK md. 5. e) Kurumların, en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan iştirak hisseleri ile aynı süreyle sahip oldukları kurucu senetleri, intifa senetleri , rüçhan hakları ve bu fıkranın (a) bendi kapsamında istisna kazançlarına kaynak oluşturan yatırım fonlarının katılma paylarının satışından doğan kazançların %75'lik (9160 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile istisna oranı %50 olarak belirlenmiştir.
Bu istisna, satışın yapıldığı dönemde uygulanır ve satış kazancının istisnadan yararlanan kısmı satışın yapıldığı yılı izleyen beşinci yılın sonuna kadar pasifte özel bir fon hesabında tutulur. Ancak satış bedelinin, satışın yapıldığı yılı izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar tahsil edilmesi şarttır. Bu süre içinde tahsil edilmeyen satış bedeline isabet eden istisna nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler ziyaa uğramış sayılır.
İstisna edilen kazançtan beş yıl içinde sermayeye ilave dışında herhangi bir şekilde başka bir hesaba nakledilen veya işletmeden çekilen ya da dar mükellef kurumlarca ana merkeze aktarılan kısım için uygulanan istisna dolayısıyla zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler ziyaa uğramış sayılır. Aynı süre içinde işletmenin tasfiyesi (bu Kanuna göre yapılan devir ve bölünmeler hariç) halinde de bu hüküm uygulanır.
Bedelsiz olarak veya rüçhan hakkı kullanılmak suretiyle itibarî değeriyle elde edilen hisse senetlerinin elde edilme tarihi olarak, sahip olunan eski hisse senetlerinin elde edilme tarihi esas alınır.
KDVK İŞTİRAK HİSSELERİ İÇİN İSTİSNA UYGULAMASI :
17/4-r) Kurumların aktifinde en az iki tam yıl süreyle bulunan iştirak hisselerinin satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler ile bankalara, finansal kiralama ve finansman şirketlerine borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık taşınmaz ve iştirak hisselerinin (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dahil) bankalara, finansal kiralama ve finansman şirketlerine devir ve teslimleri ile bu taşınmaz ve iştirak hisselerinin finansal kiralama ve finansman şirketlerince devir ve teslimi.
istisnadır.
|