10.09.2025 09:51 |
(Üye)
|
Soru : Satın yetkili ; Orman işletmelerinden alınan AĞAÇ tomruklarının (işlenmemiş) alınıp başka bir firmaya serbest piyasaya satışı mümkünmüdür,mümkünse % 20 kdvli olan bu ürünlerde alışta tevkifat uygulanmamış, orman işletmesinden alınıp , başka firmaya satışında kdv tevkifatı varmıdır? teşekkürler,
Cevap : Orman işletmelerinden alınan AĞAÇ tomruklarının (işlenmemiş) alınıp başka bir firmaya serbest piyasaya satışı mümkün olup olmadığı konusunda bilgimiz yok. Orman Md.den bilgi alınız. KDV oranı % 20 dir.
İthalatçıları tarafından tesliminde tevkifat uygulanmayacaktır. İthalatçılar tarafından yapılacak teslimlerde, satıcı (ithalatçı) tarafından düzenlenecek faturada “Teslim edilen mal doğrudan ithalat yoluyla temin edildiğinden tevkifat uygulanmamıştır.” açıklamasına ve ithalata ilişkin fatura ve gümrük beyannamesi bilgilerine yer verilecektir. Ağaç işleme endüstrisinde kullanılan ve ilk madde-malzeme niteliğinde olan her türlü ağaç, tomruk, odun ile bunların önceden belirlenmiş ölçülerde biçilmesiyle elde edilen inşaatlık, doğramalık, marangozluk, mobilyalık ve benzeri kereste, mobilya ve kereste imalatı sonucu ortaya çıkan kırpıntı, çıta ve benzeri imalat artıkları ile odun artığı talaş teslimleri 5/10 ORANIN da tevkifat uygulaması kapsamındadır. Öte yandan, tomruk, odun, kereste, kırpıntı, atık vb. mahiyetinde olmayan; mobilya, kapı-pencere doğraması, döşeme malzemesi, sunta, levha, mdf, rabıta, lambri, süpürgelik ve benzeri ürünlerin tesliminde tevkifat uygulanmayacaktır.
|