Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 26.09.2025 09:27 (Üye) Soru : ticari Taksi işletmesi gerçek usulde vergilendirmeye tabi olduğunda yanında çalışan soför için sigorta dosyası açması gerekirmi zorunlulukmudur yoksa SOFÖR İÇİN EK6 dilekçesi verilerek sigortalılığı olurmu yani illa işveren sgk dosyası açılıp bildirge verilmelimidir sgk olarak her iki atrafya zorunluluk bulamadım nasıl yapılmalı

Cevap : Ticari taksi, dolmuş, minibüs, otobüs gibi toplu taşıma araçları sahiplerinin yanında ücret karşılığında tam süreli çalışanlar ile ayda 10 günden fazla çalışanlar Ek-6 kapsamında sigortalı olamazlar, bu durumda olanları araç sahiplerinin 4/1-a (SSK) kapsamında normal işçi gibi sigortalı yapmaları gerekmektedir.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.