09.10.2025 11:22 |
(Üye)
|
Soru : KONU: Tevkifatlı İşlemlerde İade Faturası Uygulaması Hakkında
SORU:
Firmamız ticari reklam hizmeti vermekte olup, bu hizmet karşılığında alıcı ajansa %30 oranında (625 tevkifat kodlu) KDV tevkifatı uygulanarak e-fatura düzenlemektedir.
İlgili işin iptal edilmesi nedeniyle, hizmeti alan ajans firması tarafımıza iade faturası düzenlemiştir. Ancak düzenlenen iade faturasında da aynı şekilde %30 (625 kodlu) tevkifat uygulanmış, e-fatura üzerinde senaryo kısmı “Ticari”, fatura tipi ise “Tevkifat” olarak görünmektedir.
Bu durumda, işin iptali sebebiyle düzenlenen iade faturasında tevkifat uygulanması ve fatura tipinin “Tevkifat” olarak seçilmesi yasal mevzuata uygun mudur?
İade işlemlerinde doğru fatura tipi ve KDV uygulaması nasıl olmalıdır?
Bilgi ve görüşlerinizi arz ederim.
Cevap : KDV TEVKİFATLI FATURA İADESİ ÖZET BİLGİ
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 35. Maddesinde, “Malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya sair sebeplerle matrahta değişiklik vuku bulduğu hallerde, vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükellef bunlar için borçlandığı vergiyi bu işlemlere muhatap olan mükellef ise indirme hakkı bulunan vergiyi değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve değişikliğin vuku bulduğu dönem içinde düzeltilir. Şu kadar ki, iade olunan malların fiilen işletmeye girmiş olması ve bu girişin defter kayıtları ile beyannamede gösterilmesi şarttır.” denilmektedir.
Yine KDV Genel Uygulama Tebliğinin 2.1.4.1. Mal İadeleri Başlığında, “Mal iadelerinde düzeltme, işlem bedeli üzerinden hesaplanan VERGİNİN TEVKİFATA TABİ TUTULMAYAN KISMI ÜZERİNDEN GERÇEKLEŞTİRİLİR.” ibaresi yer almaktadır.
İade faturası için TEVKİFAT seçilmez.
|