13.10.2025 15:19 |
(Üye)
|
Soru : Faaliyet konusunda Menkul kıymet ve gayrımenkul alım satımı, kiralaması ve ticareti olmayan ve bu ticareti yapmayan mükellefimiz , 4 sene önce satın aldığı ve Ticari faaliyetinin yürütülmesine tahsis etmediği, (Ticari faaliyeti ile ilgisi olmayan ) bir dairesini satmak istiyor. Bu daireden bugüne kadar herhangi bir kira geliri olmadı ve boş halde duruyordu. Söz konusu bu dairenin satışı durumunda KDV ve satış kazancı için kurumlar vergisi (17r md) istisnasından faydalanabilirmi? İdare bu satışı ticari kazançmı yoksa ticari faaliyetin yürütülmesi için alınan taşınmazın satışı olarakmı değerlendirir? Bu konuda görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız sevinirim...
Cevap : Müşteriniz Gelir Vergisi mükellefi ise GV ve KDV istisnası olmaz.
KV mükellefi ise aşağıdaki bilgi notuna göre değerlendirme yapınız
15.07.2023 tarihinde yapılan değişikliklerle tam mükellef kurumların iki tam yıl süreyle aktiflerinde bulundurdukları taşınmaz satışlarında uygulanan KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNASI İLE KATMA DEĞER VERGİSİ İSTİSNASI KALDIRILMIŞTIR.
ANCAK;
Taşınmaz 15..07.2023 tarihinden önce aktife kaydedilmiş ve bu tarih den sonra satılması halinde;
7456 sayılı kanunun “22 nci maddesiyle Kurumlar Vergisi Kanununa eklenen eklenen Geçici 16 ncı madde” ile “8 inci maddesiyle Katma Değer Vergisi Kanununa eklenen Geçici 43 üncü madde” göre;
KVK Geçici 16: “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten (15/07/2023) önce kurumların aktifinde yer alan taşınmazlar için 5 inci maddenin birinci fıkrasının (e) bendinin bu maddeyi ihdas eden Kanunla değiştirilmeden önceki hükümleri uygulanır. Şu kadar ki, bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan %50 oranı, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten (15/07/2023) sonra yapılacak taşınmaz satış kazançları için %25 olarak uygulanır."
Yani 15.07.2023 tarihinden önce aktife kaydedilmiş ve 15.07.2023 tarihinden sonra satılmış veya satılacaksa, gerekli şartları sağladığı takdirde bu satıştan elden edilen kurum kazancının %25’İ KURUMLAR VERGİSİNDEN İSTİSNA OLACAKTIR.
KDVK Geçici 43: “Bu maddenin yürürlük tarihinden önce kurumların aktifinde yer alan taşınmazlar için bu maddeyi ihdas eden Kanunla, bu Kanunun 17 nci maddesinin (4) numaralı fıkrasının (r) bendinde yapılan değişiklik öncesi hükümler uygulanır.”
Bu hükme göre ; 15.07.2023 tarihinden önce aktife kaydedilmiş ve bu tarih den sonra satılması halinde; gerekli şartları sağladığı takdirde BU SATIŞ BEDELİNİN TAMAMI KATMA DEĞER VERGİSİNDEN İSTİSNA OLACAKTIR.
|