Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 03.12.2025 10:04 (Üye) Soru : Merhabalar, 1-Ofisi olan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ile diğer bir Serbest Muhasebeci Mali Müşavir arasında Sözleşmeye dayalı Muhasebe konusunda yardımcı olmak üzere bir iş yapılabilir mi ? (Her iki meslek mensubu için de Ortaklık -şirket kurma ya da şirket olma durumu söz konusu değildir.Bağımsız çalışan meslek mensuplarıdır.) 2-Yapılma durumunda Sözleşme Konu kısmı Muhasebe Hizmeti ya da Danışmanlık gibi bir tanımlama olur mu?Ayrıca bu sözleşme E-Birlikten mi düzenlenmeli ?Ve sözleşmenin süresi minimum yıllık mı düzenlenmelidir ? 3-Hizmet sonunda makbuz düzenleyen meslek mensubu için vergisel sorumluluk açısından yükümlülükler nelerdir ? Şimdiden teşekkürler

Cevap : Ayrı ayrı serbest meslek kazancı Mükellefiyeti olan Meslek mensupları bir birlerine verdikleri hizmet için "Danışmanlık veya Hizmet bedeli" yazılarak e-smm düzenler. Bu konuda Türmob e- birlik Sözleşmesi yapılmaz. istenir ise özel sözleşme yapılır. Sözleşmede süre taraflarca istenildiği gibi belirlenir. Düzenlenecek e-smm de % 20 GV stopajı % 20 KDV hesaplanır.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.