Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 03.12.2025 10:57 (Üye) Soru : Değerli Üstatlarım, hepinize selam ve saygılarımı sunarım. Aşağıda belirttiğim konuda hem vergi dairesiyle yaptığım görüşmelerde hem de kendi araştırmalarımda net bir sonuca ulaşamadım. Bu nedenle kıymetli bilgi ve tecrübelerinizden istifade etmek istiyorum. Mükellefim, Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı’ndan 2020 yılında inşaatına başlanılan ve 6 ay önce inşaatı tamamlanılan bir projeden yaklaşık 20 adet daireyi 2025 yılında almıştır. Dairelerin tapu değeri 10.000.000 TL görünmekte olup, mükellefim bunların yalnızca %25’ini (2.500.000 TL + %1 KDV) peşin ödemiş, kalan tutar ise ilgili idare tarafından 60 ay vadeye bağlanmıştır. Bazı taksitler ödendikten sonra daireler satılmış, kalan borç yeni alıcılara devredilmiş, tapu devri ise 10.050.000 TL bedel üzerinden yapılmıştır. Ancak fiili satış bedeli 3.000.000 TL’dir. Bu çerçevede tereddüt ettiğim hususlar şunlardır: 1?? Bu şekilde gerçekleştirilen satışlarda uygulanması gereken KDV oranı nedir? 2?? KDV matrahı olarak gerçek satış bedeli mi yoksa tapuda gösterilen bedel mi dikkate alınmalıdır? 3?? Gelir/Kurumlar Vergisi yönünden kâr hesaplaması, tapudaki değerler üzerinden mi yoksa mükellefin fiilen ödediği tutarlar üzerinden mi yapılmalıdır? Bu konuda değerli görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum. Şimdiden tüm üstatlarıma saygı ve teşekkürlerimi sunarım.

Cevap : 1)-Konutun net alanının; ---150 m2 veya daha az olması durumunda %10 ---150 m2’den fazla olması durumunda ise satış bedelinin 150 m2’ye kadar olan kısmı için %10, 150 m2’nin üzerindeki kısmı için KDV oranı %20 (kademeli) 2) KDV satış bedeli üzerinden hesaplanır 3-Kazanç ;Satış bedeli ile kayıtlı değer arasındaki farktır. Tapuda ayrı faturada ayrı bedel olmaz. Tapuda daki bedel 10.050.000 TL ise faturada bu bedelden düzenlenir.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.