Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 13.02.2026 12:23 (Üye) Soru : Merhaba, Yenileme fonu kullanılmak şartı ile elden çıkarılan atiklerde satış dolayısı ile oluşan kar yıl içinde 549 hesaba alındığında dönem geliri eksik beyan edilmiş oluyor. Bu nedenle geçici vergi dönemlerinde beyanname üzerinde indirim konusu yapılıp yıl dönem sonunda 549 hesaba geçirmek daha doğru olmaz mı? Bu takdirde geçici vergi beyannamesindeki satır karşılığı yenileme fonu olarak yok.Uygun seçenek ne olabilir? Yardımcı olunuz? İyi Çalışmalar

Cevap : 549 hesap fon hesabıdır eksik beyan olmaz. Fon geçici vergi döneminde ayrılır. Bu hesap dan yeni alınan taşıtı amortisman gideri itfa olunur veya 3. yılın sonunda dönem kazancına ilave edilir.549 hesap geçici vergi beyannamesinde yer almaz.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.