| 10.04.2026 18:27 |
(Üye)
|
Soru : İYİ ÇALIŞMALAR
YENİ AÇILAN BİR EMLAK ÇIMIZ VAR YETKİ BELGESİ BAŞVURUSU YAPILDI FAKAT HENÜZ ONAYLANMADI
SORACAĞIM SORU 50.000 TL BİR ARSA ALINDI EMLAKÇI KENDİ ADINA (FATURASIZ) ALDI 55.000’YE SATTI FATURA NASIL KESECEĞİZ KDV NASIL OLACAK ŞİMDİ VE YETKİ BELGESİ ONAYLANDIKTAN SONRA OLAN SATIŞLAR NASIL OLACAK BİLGİ VERİRSENİZ TEŞEKÜR EDERİM.
Cevap : SATIŞ TARİHİNDE YETKİ BELGESİ YOK İSE ÖZEL MATRAH UYGULANMAZ. SATIŞ BEDELİNİN TAMAMINDAN % 10 KDV HESAPLANIR.
GAYRİMENKUL ALIM SATIMI BİLGİ NOTU
(ÖZEL MATRAH UYGULAMASI)
3065 sayılı Kanunun 7104 sayılı Kanunla değişik (23/f) maddesine göre, taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce, VERGİ MÜKELLEFİ OLMAYANLARDAN alınarak vasfında esaslı değişiklik yapılmaksızın satılan taşınmazların (Gayrimenkul /Bina –arsa –arazi) tesliminde matrah, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutardır.
Vergi mükellefi olmayanlardan veya istisna kapsamında KDV ödenmeksizin alınan taşınmazların satışında düzenlenecek faturalarda alış bedeli ile satış bedeli arasındaki fark üzerinden KDV hesaplanır.
Vergi mükellefi olanlardan KDV ödenerek alınan taşınmazların teslimlerinde ise özel matrah sistemi uygulanmaz.
Yapılan düzenlemeye göre; Vergi mükellefi olmayan kişilerden alınan G.menkullerin alış bedeli ile satış bedeli arasındaki farka KDV hesaplanacaktır. ( İş yerleri ve 150 metrekarenin üstündeki konutlarda için % 20 150 metre karenin altındaki konutlar için % 10 KDV hesaplanır)
ARSA VE ARAZİ SATIŞLARI İÇİN % 10 KDV HESAPLANIR.
Satış bedeli 55.000
KDV uygulanacak tutar 5.000
Hesaplanan KDV % 10 500
“ KDVK Md. 23/ f) İkinci el motorlu kara taşıtı veya TAŞINMAZ ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce, katma değer vergisi mükellefi olmayanlardan (mükellef olanlardan istisna kapsamında yapılan alımlar dâhil) alınarak vasfında esaslı değişiklik yapılmaksızın satılan ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmazların tesliminde matrah, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutardır.”
|