| 15.09.2026 14:30 |
(Üye)
|
Soru : Merhaba sayın ilgili. 08.09.2026 tarihinde tasfiye kararı aldığımız ve 9 eylülde tescil olan bir ltd şirketimiz var. Şirket aniden tasfiye kararı aldığı için
ilk sorum 153 ticari mallarda ciddi bir stok kaldı.Bu stoğu tasfiye sonu eritip kapatmak istiyoruz.Stoğun yaklaşık yarısnı daha önceden mal aldığı firmaya kesecek kalanıda satamayacağı için şirket ortağına çıkıp sıfırlamak gerekiyor.Mevzuat açısından bu şekilde yapılabilirmi?
2.soru: 3 kere ilan yayınlanacağı için şuan bizim resmi tasfiye başlangıç tarihimiz hangisi esas alınacak ve biz bu fatura çıkışını tasfiye öncesinemi yoksa sonrası bir tarihemi çıkalım?
3.soru tasfiye başlangıç tarihinden itibaren yapmamız gereken vermemiz gerekn beyanlar nelerdir süreci aşama aşama özetlermisiniz?
son sorum tasfiye giriş sonrası ayrı bir e defter yüklenecekse ayrı bir mali mühürmü alınacak lucada aynı mali mühürle işlem yapabilirmiyiz?
kısacacası tüm süreci özetleyebilirmisiniz?
teşekkürler
Cevap : Kalan malın ortağa satılmasında sakınca yok.
İlanlar ile satış işleminin ilgisi yok. Satış tasfiye sürecinde yapılır.
Tasfiyeye giriş için Kurumlar Vergisi Beyannamesi ; Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 14. maddesinde de belirtildiği üzere hesap döneminin kapandığı ayı takip eden 4.ayın birinci gününden son günü sonuna kadar verilir.
Sizin firmanızın Tasfiye giriş beyannamesi ;
01/01/2026 -08/09/2026 dönemi için beyanname yukarıdaki tanıma göre;
01-31/ Ocak /2027 tarihinde verilecektir. Beyanname de Dönem tipi "kıst dönem" seçilir. Gib bdp programından e beyanname olarak verilecektir. BU TARİH DEN ÖNCE TASFİYEYE GİRİŞ BEYANNAMESİ VERİLEMEZ.
VERİLMESİ GEREKEN TÜM BEYANNAMELER TASFİYE HALİNDE UNVANI İLE VERİLMEYE DEVAM EDİLİR(GEÇİCİ VERGİ HARİÇ)
Tasfiye başlangıcında Tasfiye halin unvanlı TÜM DEFTERLER tutulacak yeni mali mühür alınacak.
|