| 26.10.2026 11:07 |
(Üye)
|
Soru : Merhaba,
SGK’nın 2026/22 sayılı ve E-26658445-045.99-152153364 sayılı, “2015/25 Sayılı Genelge Değişikliği” konulu Genelgesi hakkında bir hususu netleştirmek istiyorum.
Aynı işverene ait A Ltd. Şti. ve B Ltd. Şti. olmak üzere iki ayrı şirket bulunduğunu varsayalım. Bir çalışan, SGK kaydı A Ltd. Şti. bünyesinde olmasına rağmen B Ltd. Şti. adına kayıtlı bir şirket aracını kullanırsa, bu durum SGK tarafından kayıt dışı çalışma olarak değerlendirilerek işverene idari para cezası uygulanmasına neden olur mu?
Genelgenin bu tür durumlarda nasıl uygulanması gerektiği konusunda bilgi verebilir misiniz?
Cevap : A ve B ayrı tüzel kişilikler
Kişi sigortasız olduğu işyeri aracında yakalanırsa ;
Yüze karşı tebliğ edilen trafik ceza tutanakları esas alınarak yapılan tespitler, tespite yarar bilgi ve belgeler KADİM servislerince incelenecektir. Tespit bulunmayan bir aydan sonra yapılan ilk tespit, yeni bir işe giriş olarak değerlendirilecek; bu durumda önceki çalışma ilişkisi, hizmet kazandırılan son gün itibarıyla sona erdirilecektir. İlk ve son tespit arasındaki çalışmanın sürekli olduğu yönünde itiraz edilmesi hâlinde konu denetime sevk edilecektir. denilmektedir.
|