| 04.11.2026 15:36 |
(Üye)
|
Soru : Sayın Üstadım Merhaba,
İş kazası sonucu bir personelimiz vefat etti, işçinin ailesi manevi tazminat davası açtı.Aile manevi tazminat davasını kazandı. Manevi tazminat davası bir sulh protokolü ile ödeme takvimine bağlandı. Ödenecek manevi tazminat davası için damga vergisi ödenmesi gerekir mi, ödenecek ise, bu tazminatı personel ödemesi gibi bir ücret ya da tazminat gibi değerlendirip muhtasar beyanname ile mi ödenmeli yoksa ayrı bir damga vergisi beyannamesi ile sulhname damga vergisi gibi mi ödenmeli ?
Cevap : Gelir Vergisi Kanununu 41/6. maddesine göre, ‘‘Her türlü para cezaları ve vergi cezaları ile teşebbüs sahibinin suçlarından doğan tazminatlar gider kabul edilmemektedir. Yine Kurumlar Vergisi Kanununun 11/g maddesine göre ‘’Sözleşmelerde ceza şartı olarak konulan tazminatlar hariç olmak üzere kurumun kendisinin, ortaklarının, yöneticilerinin suçlarından doğan maddî ve MANEVİ zarar tazminat giderleri’’ ticari kazancın tespitinden gider olarak dikkate alınmamaktadır.
Yukarıdaki açıklamalar göre Yapılan ödemenin tamamı KKEG (689 Hs) yazılır.
|