| 04.11.2026 17:50 |
(Üye)
|
Soru : Serbest meslek erbabı mimar mükellefi ihtiyaten e faturaya geçirmiştik, özel okula yaptığı mimarlık işlerinden dolayı esmmm değil de efatura kesilmiş , 9/10 kdv tevkifatlı olarak ,kesilen fatura olduğu için stopaj kesintisi yapılmamıştır. Bu durumda ne yapmamız gerekir? faturalar 7-8 dönemlere ait düzeltme veya iptal yapılamıyor.
Cevap : Serbest meslek erbapları Kendi istekleri ile olsa Fatura DÜZENLEYEMEZLER. E-SMM düzenlemek zorundadır.
Hukuka aykırı işlem konusunda nasıl bir düzletme ve iptal yapılacağı hakkın da yorum olmaz. GİB den yazıl görüş talep ediniz.
VUK Madde 236 Makbuz Mecburiyeti:
Serbest meslek erbabı, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için
iki nüsha serbest meslek makbuzu tanzim etmek ve bir nüshasını müşteriye vermek, müşteri de bu makbuzu istemek ve almak mecburiyetindedir.
|