Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 04.08.2009 16:07 (Üye) Soru : öncelikle kolay gelsin. bir limited şirketimiz, stor perde satışı yapmak istiyor. stor perde yapılırken içersine farklı kdv oranlarında mamüller girmektedir. bayilerimiz tarafından bize bildirilen ölçülere göre hazırlayıp bayilerimize satıyoruz. sorumuz ise kdv oranını %8 mi yoksa %18 olarakmı keseceğiz. tesekkürler.

Cevap : Sayın Çay, Sorunuzun yanıtını içeren ANKARA Vergi Dairesi BŞK. muktezası aşağıdadır.Ancak sizde İst.Vergi Dairesinden Mukteza talep ederek işlem yapmanızı öneririz. Danışma Birimi T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü) Sayı :B.07.1.GİB.4.06.17.01// Konu :Dilekçeniz …………………………………………. ………………………………. İlgi : ……………. evrak kayıt tarihli dilekçeniz. İlgide kayıtlı dilekçenizde sorulan hususlarla ilgili Vergi Dairesi Başkanlığımızın görüşü aşağıdaki gibidir. 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28. maddesinde, “Katma değer vergisi oranları vergiye tabi her bir işlem için % 10’dur. Bakanlar Kurulu bu oranı dört katına kadar artırmaya, % 1’e kadar indirmeye, bu oranlar dahilinde muhtelif mal ve hizmetler ile bazı malların perakende safhası için farklı vergi oranları tespit etmeye yetkilidir.” hükmüne yer verilmiştir. Bu madde hükmüyle Bakanlar Kuruluna verilen yetkiye dayanılarak yayımlanan 2002/4480 sayılı Kararname ile, katma değer vergisi oranları; kararname eki I sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için % 1, II sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer almayan mal ve hizmetler için ise % 18 olarak tespit edilmiştir. Katma değer vergisi oranlarını belirleyen 2002/4480 sayılı Kararname Eki II sayılı listenin 06.03.2006 tarih ve 2006/10138 sayılı Kararname ile eklenen B bölümünün 16’ncı sırasında “Pamuklu, yünlü, ipekli, sentetik, suni veya bunların karışımlarından örme dahil her nevi mensucat (pamuk, keten, ipek, sentetik, suni, kauçuk iplik, lif ve benzerleriyle, hayvan kıllarıyla, dokumaya elverişli maddelerle veya bunların karışımları ile birlikte; el tezgahlarında veya diğer şekillerde dokunsun dokunmasın, ağartılmış, boyanmış, baskılı vb. şekillerde olsun olmasın), emdirilmiş, sıvanmış, kaplanmış veya lamine edilmiş dokumaya elverişli mensucat, dokunmamış mensucat, vatka, keçe ile her nevi dantela, kordela, kordon ve işlemeleri” hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla pamuklu, yünlü, sentetik, suni veya bunların karışımlarından örülmüş veya dokunmuş mensucat, vatka, keçe ile bunların söz konusu maddelerle emdirilmiş, sıvanmış, kaplanmış veya lamine edilmiş olanları da 16’ncı sıra kapsamında değerlendirilerek %8 oranında katma değer vergisine tabi tutulmuştur. Buna göre, firmanız tarafından imalat ve satışı yapılan ve ticari hayatta stor perde olarak tanımlanan eşyanın yukarıda sözü edilen maddelerden dokunmuş veya örülmüş basit bir mensucat ya da bu mensucatlar üzerine sentetik, suni veya kauçuk maddelerin sıvanması suretiyle yapılmış mensucat şeklinde olanları ile perde olarak hazırlananlarının, II sayılı listenin B-16’ncı sırasında yer alan mensucat olarak değerlendirilmesi nedeniyle %8 oranında katma değer vergisine tabi tutulması gerekmektedir. Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.