Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 07.09.2009 15:01 (Üye) Soru : Öncelikle Kolay gelsin, bilanço esasına göre defter tutmakla yükümlü lokanta ve restoranların bir hizmet işletmesi mi(tamamen 740 nolu hesaplar kullanılması) yoksa bir imalat işletmesi mi(150 ve daha sonra 710-720-730 nolu hesaplar kullanılması) olduğu yönünde çeşitli görüşler var. Tam olarak kullanılması gereken kayıt yöntemi hangisi olmalıdır.Teşekkürler...

Cevap : Sayın Özyılmaz, Lokanta ve benzeri işletmeler hizmet ifa eden mükelleflerdir. Tek düzen muhasebe sisteminde maliyet hesaplarını 740 hesaplarda takip edecekler, ihtiyaç halinde 760-770-780 hesaplar da kullanılır. Ayrıca 740 hesap kullanılması halinde 710-720-730 hesaplar kullanılmaz. 150 hesap tüm işletmelerin kullanacağı bir hesaptır. Alınan mallar 150 hesaba kaydı yapılır, daha sonra 740 imale sevk hesabı kullanmak suretiyle işlem tamamlanır. Dönem sonlarında imale sevk edilmeyen 150 hesabın bakiyesi kar-zararın belirlenmesinde d.sonu bakiyesi olarak dikkate alınır. Danışma Birimi
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.