09.10.2009 11:13 |
(Üye)
|
Soru : fason olarak yapılan ayakkabı dikim işi tevkifata tabimi ve kdv oranı nedir.
Cevap : Sayın Toksoy,
Fason olarak yapılan ayakkabı dikiş işi KDV Tevkifatınıa tabi DEĞİLDİR.
Konuya ilişkin mukteza aşağıdadır.
Danışma Birimi
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)
TARİH: 05.05.2008
SAYI : KDV.MUK.B.07.1.GİB.4.34.17.01.28.4042
KONU : Fason olarak yapılan ayakkabı saya dikimi
işinde uygulanacak KDV oranı.
........................
İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Aymakop Sanayi Sitesi C5 Blok No:43
İkitelli-İstanbul
3065 sayılı KDV Kanunu’nun değişik 28. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak 30.12.2007 tarihinde yayımlanan 24.12.2007 tarih ve 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile KDV oranları (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8, listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için %18 olarak belirlenmiştir.
Aynı Kararda yer alan (II) sayılı listenin Diğer Mal ve Hizmetler Başlıklı (B) bölümünün 7. sırasında, “Her nevi maddeden mamul ayakkabı, terlik, çizme ve benzerleri,” 10. sırasında ise; “Fason olarak yapılan tekstil ve konfeksiyon işleri,” yer almaktadır.
Diğer taraftan, 04.01.2008 tarih, 26746 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 107 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinde; 51, 53 ve 58 Seri No.lu KDV Genel Tebliğlerinde kapsamı ile uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlenen fason tekstil ve konfeksiyon işlerinde (1/2) oranında KDV tevkifatının bu Tebliğin yayımını izleyen günden itibaren düzenlenecek faturalara konu işlemler için uygulanacağı açıklanmış olup, 53 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde, çanta ve ayakkabı dışında deriden mamül giyim eşyasının fason işlerinin de tevkifat uygulamasına tabi olacağı belirtilmiştir.
Buna göre, ........................üyeleri tarafından fason olarak yapılan ayakkabı saya dikimi işi, fason olarak yapılan tekstil ve konfeksiyon işleri olarak değerlendirilemeyeceğinden, genel oranda (%18) KDV’ne tabi olacaktır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
Başkan a.
Grup Müdür V.
|