Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 27.10.2009 14:25 (Üye) Soru : Muhasebe işlerini yaptığım Pendik Vergi Dairesine bağlı Avukat müşterilerimden birinde 2008 yılı iade alacağı doğmuştur. Bu alacağımızı kdv ve muhtasar vergilerimize mahsup ettirmek için mahsup talep dilekçesi verdik. Vergi dairesindeki yetkili beni arayarak, avukat müşterimin vergi mükellefi olmayan müşterisine kesmiş olduğu Serbest Meslek makbuzunda KDV.nin yanında sorumlu sıfatıyla stopaj hesap edip yine avukat müşterimin vermiş olduğu muhtasar beyannamesinde beyan edip ödemem gerektiğini savunmaktadır ve düzeltme işlemi durdurulmuştur. Yaptığımız işlem kestiğimiz serbest meslek makbuzunda Vergi mükellefi olanlara stopaj hesap edip sorumlu sıfatı ile makbuz bu müşterilerimiz ödemektedir. Vergi mükellefi olmıyan kişilere kesilen serbest meslek makbuzlarında kdv.nin dışında stopaj hesap etmiyoruz. Bunun vergisini gerek geçici vergi döneminde ve yıllık gelir vergisi döneminde k/z hesabı yapıldıktan sonra vergisini ödemekteyiz.stopaj hesap ettiğimiz müşterilerimizin ödediği stopajları mahsup edip duruma göre kalan vergiyi ödeyip veya iade talebinde bulunuyoruz.Gelir idaresi danışma servisi yaptığımız uygulamayı doğru buluyor. Vergi dairesi tarafımızdan bu uygulamanın kendi görüşü gibi olmadıklarının ispatını yaptıktan sonra düzeltme işlemini yapacaklarını söylüyorlar.Bu konu ile ilgili açılmış herhagi bir dava sonucu veya uygulamaya ilişkin vergi idaresinin bir görüşü varmı, yoksa bizim yaptığımız uygulama yanlışmı? yanlış ise doğrusu nedir?

Cevap : Sayın Damar, Yapmış olduğunuz işlemler doğrudur. Vergi dairesindeki memurun yetersiz bilgiye sahip olması sizin işlemlerinizi aksatmaktadır. Konuyu çözmek için sırasıyla, ilgili müdür yardımcısı, daire müdürü veya İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığına durumunuzu bu yazıya benzer bir dilekçeyle bildirin. Danışma Birimi
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.