04.11.2009 11:31 |
(Üye)
|
Soru : merhaba,pastahanelerde herhangi bir mamul(açma,poğaça.simit vs..) üretmek için alınan un,yağ,şeker gibi hammaddeler işletme hesabı defterinde alınan mallar kısmına mı yok sa giderler kısmına mı kayıt yapılır.Net cevap verirseniz sevinirim.Daha önce sordum net cevap alamadım.Saygılarımla
Cevap : Sayın Aykırı,
Vergi Usul Kanununa göre 2.sınıf tacirler işletme esasına göre defter tutarlar. İşletme esasına göre defter tutan mükelleflerin alışları gider ve mallar olarak defterlere kaydedilir. Dönem sonunda satmadıkları mal ve kullanmadıkları gider unsurlarını işletme hesabı hülasasında stok olarak gösterirler. (VUK 194). Sizin kullanmış olduğunuz defter formatında muhtemelen giderler ayrı, mal alışları ayrı olarak sütunlarda gösterilmiştir. Böyle bir format yukarıda bahsedilen kanun maddesine aykırıdır. Dolayısıyla kanunun öngördüğü şekilde gelirler bir tarafa, giderler ve mal alışları diğer tarafa yazılmak suretiyle kayıt yapılır. Bu açıklamamıza rağmen tereddütünüz giderilmediyse konuya ilişkin olarak İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığından mukteza almanızı öneririz.
Danışma Birimi
|