22.06.2010 10:28 |
(Üye)
|
Soru : Sayın yetkili;
5811 Sayılı Varlık Barışından faydalanan Bilanço esasına göre defter tutan Gelir Vergisi Mükelleflerinin Yasal Defterlerinde Varlık Barışında bulunulan tutara ilişkin kayıt yapılmıştır.
Gelir vergisi mükelleflerinin 5811 göre artırılan tutarı Ticaret Odasına kaydı var ise Sermaye artırımında bulunması zorunluluğu gerekirmidir?
Ticaret Odasına kaydı yok ise ne gibi bir yöntem izlenmelidir?
Bu konuda bilgi verilmesini arz ederim.
Cevap : Sayın Aslaner,
5811 Sayılı yasadan yararlanan Gelir vergisi mükelleflerinin sermaye artırımına ilişkin Ticaret siciline tescil yapılacağına ilişkin bir düzenleme mevcut değildir.Sermaye şirketlerinin sermaye artırımları TTK göre yapılması ve tescil zorunluluğu vardır.Bilanço usulüne göre defter tutan Gelir vergisi mükelleflerinin 5811 saylı yasa için sermaye artırımı işleminin defter kaylıtları üzerinde yapılmasının yeterli olduğu kanaatindeyiz.
Danışma Birimi
|