Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 03.11.2008 16:54 (Üye) Soru : sevgili üstad; uçak bileti satan bir firmamızda ba/bs formlarını doldururken karşılaştığımız bir sorun var. örneğin bir firma geliyor bizden 4.000 ytllik uçak bileti alıyor. biz bunu kayıtlarımıza girerken sadece gelirimiz olan servis ücretini giriyoruz. bu yüzden o firmada 5 fatura karşılığı 10.000 ytl gözürükürken bizde oyle bir durum sözkonusu değil. bizde sadece elde ettiğimiz gelir gözüküyor. bizde onlar gibi bildirirsek bu sefer 500.000 ytl satış yapmış gözüküyoruz ancak kdv beyanımızda satışımız sadece komisyonumuz olduğundan 45.000 yrl gözüküyor. bu durumda kdv deki matrahla bs çok büyük farklılık oluyor. bu durumda ne yapmamız gerekiyor.

Cevap : Sayın Güler, Bahsetmiş olduğunuz bilet satışları için düzenlediğiniz faturaların gerçek geliriniz olmadığı anlaşılmaktadır. Ancak Ba-Bs formlarının doldurulmasına ilişkin genel tebliğlerde bu konuya ilişkin özel bir düzenleme yer almamaktadır. Bizim görüşümüz, almış olduğunuz komisyon geliri kadar tutarı bildirimlere yazmanız gerektiğidir. Bu konuda İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığından mukteza talep etmenizi öneririz. Danışma Birimi
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.