27.01.2010 11:25 |
(Üye)
|
Soru : Merhabalar üstadım. Kendime ait bir muhasebe ofisim var. Bir limited şirkette ücretsiz genel müdür yardımcısı olmak istiyorum. 3568 sayılı 45/1 maddesine göre değerlendirilirse, hizmet akdi ile çalişmadıgım, ticari faaliyette bulunmadıgım dolaysıyla 48. madde uygulanır mı? Eğer uygulanırsa başka disiplin cezası verilir mi? ayrıca limited şirketin müşavriligini yapmadıgıma göre, sadece ücretsiz olarak genel müdür yardımcısı olmak neden yasaklanıyor? Şirkete ne gibi bir yaptırırım olabilir ki? Çok teşekkür ederim. Ayrıntılı Bilgi verirseniz sevinirim.
Cevap : Sayın Kalaman,
Yasa ve yönetmelik gereği, kendinize ait mükellefiyetiniz varken, başka bir şirkette ücretli yada ücretsiz imza yetkisi almanız, yönetiminde bulunmanız yasaklanmıştır. Meslek mensuplarının kendi işleri dışında bir işle uğraşmaları genel olarak yasaklanmıştır. çalışma usul ve esaslarında ilgili madde aşağıdadır.İyi çalışmalar, saygılar.
Genel İdare Müdürlüğü
Madde 43- Meslek mensupları, Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamazlar. Meslek mensupları kendi mesleki faaliyetleri dışında serbest meslek faaliyetinde bulunamazlar. Ticari mümessillik, ticari vekillik ve acentelik yapamazlar. Adi ve kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirketlerde komandite ortak olamazlar. Limited ve anonim şirketlerin yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığı görevlerinde bulunamazlar.
Madde 44- Serbest muhasebeciler, serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler gerçek ve tüzel kişilere tabi ve onların işyerlerine bağlı olarak hizmet akdi ile çalışamazlar.
|