28.12.2010 11:03 |
(Üye)
|
Soru : İYİ AKŞAMLAR
kat karşılığı inşaat yapan bir ltd şti yapmakta olduğu inşaatlardan birini tamamlamıştır.sorularım şöyle;
1-toprak sahiplerine verilecek dairelerin faturaları,anılan daireler tapuda toprak sahibi adına tescil edildiğinde mi kesilecektir? değilse ne zaman kesilecektir?
2- toprak sahiplerine verilecek dairelerin maliyetlerinin (toprak sahibine kesilecek faturada esas alınacak tutar) hesabında, inşaat ruhsatındaki toplam bina maliyeti mi,inşaatın fiili maliyeti mi(defter kayıtlarındaki maliyet)yoksa başka bir maliyet mi esas alınacaktır?
Cevap : Sayın Uluğ,
Sitemize sorduğunuz soruların büyük çoğunluğu inşaat muhasebesi ve vergi uygulamalarına ilişkin olduğu görülmüştür. Öncelik ile konuya ilişkin yayımlanmış kitapları edinmenizi tavsiye ederiz. Birimimizden bir konunun a-z anlatımı beklenemez. Yaptığımız iş kavranmış ve uygulanmış işlemlerin tereddüte düşülen konularına yardımcı olmaktır.
1-G.menkullerin tapuda tescili yapıldığı an fatura düzenlenir.
2-Fatura emsal bedel dikkate alınarak düzenlenir.
Danışma Birimi
|