Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 06.01.2009 17:32 () Soru : İyi Günler Konut inşaatı yapan Gelir vergisi mükellefi konut inşaatını 2007 yılında bitirdi kendisine ait dairelerden bir kısmını sattı kalan kısmını kendisine fatura kesmek suretiyle 2007 yılında işletmeden çıkararak kdvsini beyan etti. 2008 yılında gelir vergi mükellefiyeti devam ederken bu dairelerden bir kısmını sattı bir kısmınıda kiraya verdi bu satışlar ve kiralar için fatura düzenleyip düzenlemeyeceği yoksa kira gelirini gmsi olarakmı beyan edeceği konusunda bilgi verirseniz teşekür ederim.

Cevap : Sayın Oymak, Sorunuzda bahsettiğiniz mükellefin öteden beri ticari kazanç mükellefi olması ve dairelerin aktifinde olması durumunda kira için elde edilen kazanç ticari kazançtır. Kendi özel mülkiyetine almış olduğu dairelerin kiralarından elde ettiği kazanç ise GMSİ olarak beyan edilecektir. Özel mülkiyetinde bulunan daireleri 5 yıl içinde satarsa elde edilen kazanç, değer artış kazancı olarak vergilendirilecektir. Danışma Birimi
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.