16.02.2009 13:09 |
(Üye)
|
Soru : MERHABA,ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.
1999 YILINDA ŞİRKET ORTAĞI OLUP BAĞKURA MÜRACAT EDİLMEMİŞ.2003 YILINDA EŞİNİN ÖLÜMÜYLE (EŞİ AYNI ZAMANDA ORTAK VE DAHA ÖNCE EMEKLİ SANDIĞINDAN MALULEN EMEKLİ OLMUŞ)EŞİNDEN DUL AYLIĞI ALMAKTA OLUP, 2003 YILINDAN BERİ ŞİRKET FAALİYETİNDE BİLFİİL ÇALIŞMAKTA FAKAT SGK MÜRACAT ETMEMİŞ.SORUM MÜRACAT ETTİĞİNDE EŞİNDEN ALMIŞ OLDUĞU MAAŞI KESİLECEK Mİ?BU MAAŞIN BİR KISMINDAN DA OĞLU FAYDALANIYOR.KARŞILAŞACAĞI YAPTIRIMLAR NELERDİR.?
SAYGILARIMLA,
Cevap : Değerli Meslek Mensubu
Ölüm aylığının hak sahiplerine paylaştırılması
MADDE 34- Ölen sigortalının 33 üncü madde hükümlerine göre hesaplanacak aylığının;
a) (Değişik: 17/4/2008– 5754/21. md.) Dul eşine % 50'si; aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75'i,
b) (Değişik: 17/4/2008– 5754/21. md.) Bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocuklardan;
1) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların veya,
2) Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirip malûl olduğu anlaşılanların veya,
3) Yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızlarının,
her birine % 25'i,
c) (b) bendinde belirtilen çocuklardan sigortalının ölümü ile anasız ve babasız kalan veya sonradan bu duruma düşenlerle, ana ve babaları arasında evlilik bağı bulunmayan veya sigortalının ölümü tarihinde evlilik bağı bulunmakla beraber ana veya babaları sonradan evlenenler ile kendisinden başka aylık alan hak sahibi bulunmayanların her birine % 50'si,
d) (Değişik: 17/4/2008– 5754/21. md.) Hak sahibi eş ve çocuklardan artan hisse bulunması halinde her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirinin asgari ücretin net tutarından daha az olması ve diğer çocuklarından hak kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması şartıyla ana ve babaya toplam % 25'i oranında; ana ve babanın 65 yaşın üstünde olması halinde ise artan hisseye bakılmaksızın yukarıdaki şartlarla toplam % 25'i,
oranında aylık bağlanır.
Sigortalı tarafından evlât edinilmiş, tanınmış veya soy bağı düzeltilmiş veya babalığı hükme bağlanmış çocukları ile sigortalının ölümünden sonra doğan çocukları, bağlanacak aylıktan yukarıda belirtilen esaslara göre yararlanır.
Hak sahiplerine bağlanacak aylıkların toplamı sigortalıya ait aylığın tutarını geçemez. Bu sınırın aşılmaması için gerekirse hak sahiplerinin aylıklarından orantılı olarak indirimler yapılır.
Ölüm aylığının dul eşe, kız çocuklara, erkek çocuklara ve ana babaya hangi durumlarda ne oranda ödeneceği düzenlenmektedir.
Aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan erkek veya kadın dul eş 5510 sayılı kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75 oranında ölüm aylığına hak kazanacaktır. Çalışan kadının dul aylığı yüzde 25 eksiltiliyor.
Kız çocuklar yaş koşuluyla sınırlı olmaksızın; evli olmamaları, 5510 sayılı Kanuna tabi olarak çalışmamaları veya kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almamaları durumunda hak sahibi olarak aylık alabileceklerdir. Erkek çocuklar ise maddede belirtilen yaş sınırları içerisinde, evli olmayan malûl erkek çocuklar 5510 sayılı Kanuna tabi bir işte çalışmıyorsa veya bu çalışmalarından dolayı aylık veya gelir almıyorsa ise yaş sınırına tabi olmaksızın yaşına bakılmaksızın aylık alabilecektir.
5510 sayılı Kanunun 34. maddesinde; “Yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızlarının her birine % 25'i oranında” aylık bağlanacağı öngörülmüştür. Halen, evlenen malul çocuklar ölüm aylığından yararlanabilmektedir. Bu durumda, evlenen malül kızların yetim aylığı kesilmektedir.
Ana ve/veya babanın hak sahibi olarak % 25'i oranında aylık alabilmeleri hak sahibi eş ve çocuklardan artan hisse bulunması halinde her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirinin asgari ücretin net tutarından daha az olması ve diğer çocuklarından hak kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması halinde mümkün olmaktadır.Ana ve babanın 65 yaşın üstünde olması halinde ise artan hisseye bakılmaksızın yukarıdaki şartlarla toplam % 25' i oranında aylık bağlanacak.
İyi çalışmalar
|