Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 05.03.2009 15:44 (Üye) Soru : merhaba, işi terk etmiş bir mükelleften alınan 2.el yazarkasada %5 gelir vergisi tevkifatı (stopaj) kesintisi yapacakmıyız, yapmayacakmıyız? (Ekteki muktezanında gözönüne alınarak cevaplandırılması.) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü Sayı : B.07.1.GİB.4.34.16.01/GVK/94-13- Konu: İkinci el bilgisayar ve bilgisayar malzemesi alımında, gider pusulası düzenlendiğinde, gelir vergisi kesintisinin olup olmadığı hk. İlgi :Tarihsiz dilekçeniz. İlgide kayıtlı dilekçenizde, bilgisayar alış-satış işi ile iştigal ettiğinizi, ikinci el bilgisayar ve bilgisayar malzemesi aldığınızda, gider pusulası tanzim ettiğinizde, stopaj kesintisinin olup olmadığını sormaktasınız. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 3946 sayılı Kanun’un 22. maddesiyle değişik “Vergi tevkifatı” başlıklı 94. maddesinde; “Kamu idare ve müesseseleri , iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.” denilmektedir. Aynı maddede hangi ödemelerin vergi tevkifatına tabi olacağı sayılmış olup, 13.bendinde “Esnaf muaflığından yararlananlara mal ve hizmet alımları karşılığında yapılan ödemelerden” gelir vergisi tevkifatı yapılacağı belirtilmiştir. Bu hükümlere göre, ikinci el bilgisayar ve bilgisayar malzemelerini esnaf muaflığından yararlanmayan ve vergi mükellefiyeti olmayan nihai tüketicilerden almanız durumunda, ödeyeceğiniz bedel için “gider pusulası” düzenlemeniz gerekmektedir. Ancak, bu bedel üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılmasına gerek yoktur. Esnaf muaflığından yararlananlara ikinci el bilgisayar ve bilgisayar malzemesi alımları karşılığında yaptığınız ödemelerden gelir vergisi tevkifatı yapılacağı tabiidir. Öte yandan, söz konusu emtiaların gelir vergisi ve kurumlar vergisi mükelleflerinden alınması halinde ise, Gelir Vergisi Kanunu’nun 37.maddesindeki ticari kazanca ilişkin genel hükümlere göre “fatura” düzenlenerek işlem yapılması gerekir. Bilgi edinilmesini rica ederim. Başkan a. Grup Müdür V.

Cevap : Sayın Özmen, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının vermiş olduğu görüşe katılıyoruz. Esnaf muaflığından yararlanmayan sade yurrtaşlardan alınan mal ve hizmetlerde Gelir Vergisi Stopajı söz konusu değildir. Danışma Birimi
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.