06.05.2010 15:25 |
(Üye)
|
Soru : KOLAY GELSİN
iki sorum vardı;
1-özel inşaat yapan şirket yaptığı binadan 4 dükkanı satmayıp aktife alıp kiraya verecektir.bu dükkanlar hangi değer üzerinden aktife alınacaktır(defter kayıtlarında anılan dükkanlara ait maliyet yoktur,bina ile ilgili bütün maliyetler satılan dairelere mal edilmiş ve maliyetler tüketilmiştir) ve bu aktifleştirmenin muhasebe kaydı nasıl olacaktır?
2-zarar eden mükelleflerin vergi levhalarını onaylarken "beyan olunan matrah" kısmına "matrahsız" ibaresi yazılıp o şekilde onaylanacak diye biliyorum bu doğru mu?
Cevap : Sayın Uluğ,
İnşaat maliyeti oluşturulmasında her bağımsız bölüme maliyet hesabı yapılarak birim maliyet fiyatı oluşturulması gerekir. Bütün maliyetlerin konutlara atılması yanlış bir uygulamadır. Şirket aktife alacağı 4 dükkanı emsal bedeli ile aktifleştirecektir.
Zarar eden mükelleflerin vergi levhasına MATRAHSIZ ibaresinin yazılması yerinde bir uygulamadır.
Danışma Birimi
|