10.05.2010 11:48 |
(Üye)
|
Soru : Sorum aşağıdaki şekildedir.
06.02.2009 tarihinde tasfiye' ye giren ve alacaklılara çağrı ilanının üçüncüsü
30.03.2009 tarihinde yayınlananan ve bugün itibariyle kapanması için gerekli olan üçüncü ilandan sonraki bir yıllık süre dolmuş olan kuyumculuk firmasının kapanışını yapabilirmiyim.
Tasfiye sürecinde vergi dairesine tasfiye' ye giriş tescili,tasfiye' ye giriş beyannamesi verilip tasfiye karının vergisi ödendi.Nisan ayında ise
07.02.2009-31.12.2009 dönemini kapsayan kurumlar beyanı verilip vergisi ödendi.
Fakat bilanço'da Geçmiş yıllarda dağıtılmayıp 542 hesaba aktarılan 2002- 2005-2006 ve 2007 yıllarına ait karlar var.Aynı şekilde 570 hesapta duran 2008 ve 2009 yıllarına ait karlar var.Geçmiş yıllara ait Enflasyon düzeltmesinden gelen kar var.Sermaye düzeltmesi olumlu farklarında rakam var.
Bu bilgiler ışığındaki firmanın vergi dairesinde kapanışını yapmadan evvel yukarıdaki hesaplara ait yapılacak işlemler hakkında bilgi verirseniz memnun olurum.
TEŞEKKÜR EDERİM.
Cevap : Sayın Ceylan,
Bahsetmiş olduğunuz hesaplarda kar yedekleri ve sermaye düzeltmesi olumlu farkları 1.tasfiye dönemi beyannamesinde kar dağıtımı olarak işlem görüp stopaj hesaplanacak ve ortakların haddi aşması durumunda menkul sermaye iradı beyannamesi vermesi gerekirdi. Bu işlemleri yapmamışsanız düzeltme beyannamesi vererek kayıtlarınızı düzeltiniz.
Danışma Birimi
|