08.10.2010 12:31 |
(Üye)
|
Soru : İyi Günler
Aynı il sınırları içinde sgk adres
değişikliği ve işçilerin işe giriş ve çıkışları ile ilgili yapılması gerekenler hakkında bilgi verirmisiniz.
Cevap : Değerli Meslek Mensubu
5510 sayılı Kanunla getirilen yeni düzenleme ile işyerlerinin tescilineilişkin genel bir bilgi verebilirmisiniz?
CEVAP: 5510 sayılı SosyalSigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun İşyeri, işyerinin bildirilmesi,devri, intikali ve nakli başlığını taşıyan 11 inci maddesine istinaden 28/9/2008tarihli 27011 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası KanunuUyarınca İşyerlerinin Tesciline İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Tebliğuyarınca;
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrası (a) ve (c) bendikapsamında sigortalı çalıştıran işverenlerin Sosyal Sigorta İşlemleriYönetmeliğinin ekinde bulunan işyeri bildirgesini, en geç sigortalıçalıştırmaya başladıkları tarihte Kuruma vermeleri gerekmektedir.
Tescili yapılacak işyerinde, hem ayın 1’i ila 30’u arasında, hem de ayın15’i ila müteakip ayın 14’ü arasındaki çalışmalarına istinaden ücret alansigortalıların bulunması halinde, her iki çalışma döneminden dolayı iki ayrıişyeri bildirgesi düzenlenerek ayrı ayrı işyeri tescili yapılacaktır.
İşverenler tarafından, şirket kuruluşu aşamasında, çalıştırılacaksigortalı sayısı ile bu sigortalıların işe başlama tarihlerinin ticaret sicilimemurluklarına bildirilmesi halinde, bu bildirimler Kuruma yapılmışsayıldığından, ticaret sicil memurlukları, kendilerine yapılan bu bildirimlerien geç on gün içinde Kuruma bildirmek zorundadır.
İşyeri bildirgesi, sigortalı çalıştırılan bir işin veya işyerinin devrihalinde, yeni işveren tarafından, en geç işin veya işyerinin devralındığıtarihi takip eden on gün içinde; gerçek kişi olan işverenin ölümü halinde ise,mirasçılarınca, ölüm tarihinden itibaren en geç üç ay içinde işyerinin işlemgördüğü Kurumun ilgili ünitesine verilecektir.
İşyeri bildirgesinin, 29/6/1956 tarih ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunuhükümlerine tâbi şirketlerin birleşmesi veya nevilerinin değişmesi ya da diğerbir şirkete katılması halinde, en geç bu hususların ticaret siciline tescilineilişkin ilân tarihini takip eden on gün içinde; adi şirketlerde şirkete yeniortak alınması durumunda ise en geç yeni ortağın alındığı tarihi takip eden ongün içinde, işyerinin işlem gördüğü Kurumun ilgili ünitesine verilecektir.
İşyerinin faaliyette bulunduğu ilden başka bir ile nakledilmesi halinde,işyeri bildirgesi, işyerinin nakledildiği adresin bağlı bulunduğu üniteye, engeç işyerinin nakledildiği tarihi takip eden on gün içinde verilecektir.
İşyerinin, aynı il içinde olmakla birlikte, başka bir ünitenin görevalanına giren bir adrese nakledilmesi halinde, işyeri bildirgesi verilmeyecek,ancak nakil tarihini takip eden tarihten itibaren on gün içinde nakledilenişyerinin sicil numarasını içerir yazı ile durum eski ve yeni üniteyebildirilecektir.
İşyerinin, gerek başka bir ildeki adrese nakledilmesi nedeniyledüzenlenen işyeri bildirgesine istinaden, gerekse aynı il içinde olmaklabirlikte başka bir ünitenin görev alanındaki adrese nakledilmesi nedeniyleyapılan yazılı bildirim üzerine yeni işyeri dosyası tescil edilecektir.
İşyerinin başka bir ünitenin görev alanına giren adrese nakledilmesihalinde, durum yeni ünite tarafından bildirimin kendisine yapıldığı tarihtenitibaren onbeş gün içinde eski işyeri dosyasının bulunduğu üniteye yazılıolarak bildirilecek ve yapılan bildirim üzerine eski işyeri dosyası Kanunkapsamından çıkartılacaktır.
İşyerinin aynı ünitenin görev alanına giren başka bir adresenakledilmesi halinde, yeni adres, işyerinin nakledildiği tarihten itibaren ongün içinde işyerinin işlem gördüğü üniteye yazı ile bildirilecektir. Bu durumdayeni işyeri dosyası tescil edilmeyecektir.
Aynı işverene ait olup, aynı işkolunda bulunan birden çok kara veyadeniz yahut hava ulaştırma araçları için tek işyeri dosyası tescil edilecektir.Aynı işkolunda birden fazla nakil aracı bulunan işverence nakil araçlarınınkayıtlı olduğu ilgili idareyi gösterir belge ibraz edilerek tek işyeribildirgesi düzenlenecek ve işyeri, idarenin bulunduğu bölgeyi içine alan Kurumünitesince tescil edilecektir. İstanbul ilinde bulunan deniz ulaşım araçlarıiçin dosya tescil işlemi Beyoğlu Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğünceyapılacaktır.
5510 sayılı Kanunun 90 ıncı maddesinde belirtilen kurum ve kuruluşlarcaihale suretiyle yaptırılan işlerin konsorsiyum şeklinde üstlenilmesi halinde,konsorsiyumu oluşturan üstlenicilerin her birine müstakilen istihkak ödenmesive bu üstleniciler tarafından idareye ayrı ayrı teminat verilmiş olmasıkaydıyla üstlenicilerin her birine, verecekleri işyeri bildirgelerine istinadenKurumca ayrı işyeri dosyası tescil edilecektir. İhale konusu işin iş ortaklığışeklinde üstlenilmesi durumunda ise, işortaklığı adına tek işyeri dosyası açılacaktır.
İşyeri bildirgesinin, adi posta veya kargo yolu ile gönderilmesi ya daKuruma doğrudan verilmesi halinde, bildirgenin Kurumun evrak kayıtlarınaintikal etti
|