08.11.2010 11:44 |
(Üye)
|
Soru : Personel taşıma işine başlıyacak gelir vergisi mükellefi Minübüs tipi aracı Bir şahıstan almıştır. Fatura 27/10/2010 tarihinde mükellefime kesilmiş ve ruhsat çıkartılmıştır.Vergi dairesine gelir vergisi için 02/11/2010 tarihinde başvurucam Defteri 02/11/2010 tastik ettim ve dilekçeyi vergi dairesine verdim.
1- Mükellefiyet başlangıç tarihi fatura tarihinde olacağı için Araç Alım faturasını KDV indirim konusu yapabilirmiyim.
2- Mükellef Aracı ile personel taşıyacağı için İşyeri Adresi ne olacak
her hangi bir ofisi yok ev adresi işyeri adresi olacaksa ikametgahı için ödenen kirasında her hangi bir stopaj yapmaya gerek varmı Ev kendine aitse tapusunu daireye ibraz etmemize gerek varmı.
3- mükellefim ssk işçi olarak bir şirkette çalışıyor ve çalışmaya devam edecek bu mükellefiyetinden dolayı bağkur kaydı yapmasına gerek varmı yoksa ssk devam ettikçe ara vermeden devam ettirebilirmi.
İyi çalışmalar
Cevap : Sayın Sipahi,
1-Mükellefiyetinizin tesis tarihinden önceki aylara ilişkin alış faturası ve benzeri vesikalardaki KDV leri indirim konusu yapamazsınız.
2-Taşıma işi yapan mükellefin işyeri mevcut değilse işyeri adresi olarak ikamet etmiş olduğu evi gösterebilir. Ev kiralanmış ise kira bedeli üzerinden %20 gelir vergisi stopajı yapılır.
3-(Değişik birinci fıkra: 17/4/2008-5754/33 md.) Sigortalının, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a),
(b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışması
halinde; öncelikle aynı maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında, (c) bendi kapsamında çalışması yoksa ilk önce
başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak sigortalı sayılır.
İyi çalışmalar
|