Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 27.03.2014 11:36 (Üye) Soru : Sn. İlgili, Ailesine ait dairede oturan şahısça dairenin bir odası kooperatife kiralanıyor. Kira sözleşmesi dairede oturan fert(mal sahibi değil) ile kooperatif arasında yapılıyor. Bu durumda; kooperatifçe ödenecek kira ödemeleri gider pusulasına dayandırılarak mı yapılmak durumundadır? Muhtasar beyannamede de 145 kodla mı beyanda bulunmak uygun olur? Kiradan dolayı gelir elde etmiş olan kişi için diğer kazançlardan ötürü yıllık beyanname verilmesi gerekecekmidir? İyi çalışmalar dilerim. Saygılarımla,

Cevap : Kiralanan G.menkulün maliki kim olursa olsun (İster mal sahibi,ister kiracı,ister aile bireyi ) Kooperatife kiralanan yer iş yeri konumunda olduğu için Kooperatif kira bedelinden % 20 GV stopajı yaparak parayı bankaya yatıracaktır.Parayı alan için gelir GMSİ olacaktır.Yıllık Beyanname 193 sayılı GVK nun 86. maddedeki hadlere göre değerlendirilerek verilecek veya verilmeyecektir.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.