Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 09.06.2011 12:13 (Üye) Soru : Üstadım, konut yapı kooperatifimiz Kurumlar Vergisinden muaf. 50 yıl önce aldıkları arsayı satış kararı aldılar. İlk İktisap tarihi ile satış tarihi arasındaki değerlemeden sonraki Satış kazancımız Kurumlar Vergisi ve KDV kanunun tanınan istisna sürelerini aştığından herhangi bir vergi çıkmayakmıdır ? konu hakkında bilgi verirseniz seviniriz. İlginize teşekkürler. Saygılarımla.

Cevap : Sayın Örki, Sorunuzda KVK 5.maddesi KDV Kanunu 17.maddesi ve GVK Mükerrer 80.maddesini karıştırdığınız anlaşılmaktadır. Kurumların aktiflerinde kayıtlı gayrimenkullerin satışından elde edilen kazançların %75 lik kısmı KVK 5.maddesindeki şartları taşıması koşuluyla kurumlar vergisinden istisnadır. Ayrıca bu istisna KDV 17/4-r maddesine göre de sözkonusudur. Kurumların aktiflerinde kayıtlı gayrimenkuller için değer artış kazancı hesaplaması yapılmaz. İstisna şartları sözkonusu değil ise elde edilen kazancın tamamı vergiye tabidir. Danışma Birimi
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.