20.05.2014 15:39 |
(Üye)
|
Soru : Merhaba.
homeofis çalışan bir mükellefin,
kira, doğalgaz, su, elektrik gibi giderlerinin ne kadarı yazılabilir?
Teşekkürler.
Cevap : 193 Sayılı GVK nun 68/1. maddesi aşağıdaki gibidir.
1. Mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderler (İkametgâhlarının bir kısmını iş yeri olarak kullananlar, ikametgâh için ödedikleri kiranın tamamı ile ısıtma ve aydınlatma gibi diğer giderlerin yarısını indirebilirler. İş yeri kendi mülkü olanlar kira yerine amortismanı, ikametgâhı kendi mülkü olup bunun bir kısmını iş yeri olarak kullananlar amortismanın yarısını gider yazabilirler.).
Madde metninde de görüleceği gibi Serbeste meslek kazancı ile ilgili Mesleki kazançlar için giderlerin oranları belirlenmiştir.
Diğer taraftan, Ticari kazancın elde edildiği ticari iş yerinin ev ofis olması konusunda ,aynı kanunun 40. maddesinde özel belirleme yoktur.Bu neden ile bahsettiğiniz giderlerin ne ölçüde yazıaıcağı tanımlanmadığı için söz konusu giderleri defterlere kayıt edemeyeceğiniz kanaatindeyiz.
|