22.05.2014 14:02 |
(Üye)
|
Soru : Merhaba, Gerçek usulde gv. mükellefi bir şahıs firması kira ödediği (mal sahibinden) dükkanı satın almak istiyor.Böylece kiradan ve stopajdan kurtulmak istiyor.Ancak iyi teklif gelmesi halinde 2 yıl yada 5 yıl beklemeden de satabilir. Akla gelen sorularım ; 1) Deftere kayıt etmek istemiyor! Stopajdan yararlanabilirmi? 2) Kullanacağı dükkanı deftere kayıt etmek zorundamı ? 3) Kayıt ettiğinde ve sonrada sattığında Fatura kesmek zorunda kalacak 2 yılı geçmemişse hem kdv hem gv ödemek zorunda kalmayacakmı? Sorular çoğaltılabilir.Vergi avantajı açısından nasıl bir yol izlenmelidir?Şimdiden teşekkür eder,saygılar sunarım.
Cevap : 1-Ticari kazanç sahibi olana kişilerin kişisel mal varlıkları içinde yer alan iş yeri kira gelirlerinde; kiracı , kira ödemesinden % 20 GV stopajı yapar.Elde edilen kira geliri ve diğer gelirler GVK 86. maddesindeki koşullara göre yıllık beyannamede toplanır ve beyan edilir.
2-Sahibi bulunulan İş yerinde faaliyet gösterilecek ise bu G.menkul deftere kayıt edilmesi ve VD bilgi verilmesi gerekir.
3-G.menkul satışında Fatura düzenlenecektir.2 yılda geçsede GV mükellefleri KDV hesaplayacaklardır.KDV ve KV istisnası Kurumlar için geçerlidir.Gelir vergisi mükellefleri için geçerli değildir.
|