22.09.2011 13:54 |
(Üye)
|
Soru : Okul Aile Birliği, okul bahçesindeki halı sahayı kurumlar vergisine tabiı iktisadi işletme mükellefiyeti tesis ederek işletmektedir. Okul Aile Birliği halı saha iktisadi işletmesinden kazanılan paraları yıllık kurumlar vergisi beyannamesi verilmeden kar/zarar hesabı çıkarılmadan Okul Aile Birliğinin hesabına aktarıp okul ihtitaçları için kullanabilir mi? Halı sahadan kazanılan paranın okul aile birliğine aktarılması için bir prosedür varmı?
Cevap : Sayın Üçkardeş,
Dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri elde etmiş oldukları kardan vergi yükümlülüklerini yerine getirdikten sonra kalan karı iktisadi işletmesi oldukları dernek veya vakıfa devredebilir. Bu işlemin yapılabilmesi için iktisadi işletmenin kuruluşunda hazırlanan ana sözleşmede (iktisadi işletmenin kuruluşunda alınan karar) iktisadi işletmenin elde edeceği kardan vergiler ve yasal yükümlülükler düşüldükten sonra kalan karın derneğe veya vakıfa devredileceğine ilişkin hüküm bulunması gerekir.
Bu durumda okul aile birliği derneği kendisine aktarılan karı derneğin amacı doğrultusunda kullanabilir. Dernek amacında okulun giderlerinin karşılanacağına ilişkin bir düzenleme var ise sözkonusu giderleri karşılayabilir.
Danışma Birimi
|