Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 26.07.2012 11:02 (Üye) Soru : Mükellef kendisi Limited Şirkettir. Bir başka Limited Şirkete yaklaşık 40.000 + KDV kadar bir hizmet işi görmüş ve faturasını kesmiştir. KDV dahil Fatura bedelinin tamamını, alıcının ileri tarihli limited şirket keşideli kendi çeki ile tahsil etmiştir. Doğal olarak fatura ve çekler her iki tarafta da defter kayıtlarına girmiş beyannamelere yansımıştır. Mükellefimiz de Hesaplanan KDV’yi beyan edip ödemiştir. Çekin vadesi gelmeden önce alıcı firma iflas bildirmiştir. İflas masasındaki avukatlar kurulundan öğrendiğimize göre, mükellefimizin karşılıksız çeki tahsil şansı hiç yoktur. 1- İflas eden alıcı firmanın borcunu ödeyemeyeceği resmileşirse, aciz vesikası çıkarsa, Mükellefimizin tahsil edemeyeceği KDV’yi iade veya indirim yapma gibi bir şansı var mıdır, varsa şartları nelerdir. Bu konuda tüzük sirküler varsa rica ederim. 2- Ayrıca kurumlar vergisi yönünden şüpheli alacaklara alıp karşılık ayırabilmemiz için aciz vesikasının çıkmasını beklememiz mi gerekir? Teşekkür Ederim.

Cevap : Sayın Karadeniz, 1-Bahsettiğiniz işlemdeki KDV nin iade ve indirimi sözkonusu olamaz. 2-Alacağın şüpheli duruma düşmesi için VUK 323.maddedeki şartların oluşması gerekir. Danışma Birimi
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.