Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 05.09.2012 13:56 (Üye) Soru : Sayın Üstat, Yurt dışındaki fuarlara stand satışı yapan bir müşterim, stand kurulumu ve sökümü amacıyla Türkiye' deki işletmesinde SGK' lı çalışanlarını Avrupa ülkelerine gönderiyor. Bu işçilerin yurtdışında her bir seferde geçirdikleri süreler 7-10 gün civarını ve yılda 35-40 gün civarını geçmiyor. Biz işçileri burdan gönderirken İŞKUR'a herhangi bir bildirimde bulunmuyoruz. Almanya' ki bir Fuar Kurulumu sırasında Alman Sosyal Güvenlik Kurumu görevlileri, Fuar Alanında işçilerimize; " Burada çalışabilmek için Türkiye İŞKUR' dan A1 T belgesi almanız gerekir" demişler. Bu türden ve/veya bu kadar kısa süreli bir Yurtdışı çalışması için, İŞKUR' dan alınması gereken bir izin yada adı geçen belge türünden bir belge alınması gereklimi dir? Saygılar.

Cevap : Değerli Meslek Mensubu 4904 Sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun 3/d maddesinde; "....işgücünün yurt içinde ve yurt dışında uygun oldukları işlere yerleştirilmelerine ve çeşitli işler için uygun işgücü bulunmasına ve yurt dışı hizmet akitlerinin yapılmasına aracılık etmek..." şeklinde görevi belirlenmiş ve yine 4904 Sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun 20/d maddesiyle de bu maddeye aykırı davranan gerçek ve tüzel kişiler hakkında eylem başka bir suçu oluştursa dahi 2.289 TL (2010 yılı için) ayrıca Kuruma onaylatılmayan her bir yurt dışı hizmet akdi için de 343 TL (2010 yılı için) idari para cezası verileceği belirtilmiştir. İdarî para cezaları tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde Kuruma ödenir veya aynı süre içinde Kuruma itiraz edilebilir. İtiraz takibi durdurur. Kurumca itirazı reddedilenler idarî yargı yoluna başvurabilirler. Yargı yoluna başvurulması cezanın takip ve tahsilini durdurmaz İyi çalışmalar
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.