Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 18.09.2012 11:15 (Üye) Soru : YENİ TTK.GEÇİCİ 7.MADDE İLE ŞİRKETLERİN 6 AYLIK BİR SÜREDE TASFİYE EDİLMESİNDEN BEYANNAMELERİ VERİLEN FAKAT GAYRİFAAL OLAN ŞİRKETLER FAYDALANABİLİR Mİ ? BU MADDE İLE İLGİLİ YÖNETMELİK YAYINLANDI MI ?

Cevap : Bu madde ile ilgili yönetmelik yayınlanmadı. Geçici m.7 uyarınca bu özel tasfiye şeklinden yararlanması mümkün olan şirketler şöyle açıklanmıştır: "a) 24/6/1995 tarihli ve 559 sayılı Türk Ticaret Kanununun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname gereğince, sermayelerini anılan Kanun Hükmünde Kararname ile öngörülen tutarlara çıkarmamış anonim şirketler ile limited şirketler. b) Bu Kanunun yürürlük tarihinden önce veya yürürlük tarihinden itibaren iki yıl içinde münfesih olan anonim ve limited şirketler. c) Kooperatifler Kanunu hükümlerine göre herhangi bir nedenle dağılmış olan kooperatifler. d) Sebebi ne olursa olsun aralıksız son beş yıla ait olağan genel kurul toplantıları yapılamayan anonim şirketler ile kooperatifler. e) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce tasfiye işlemlerine başlanılmış ancak genel kurulun toplanamaması nedeniyle ara bilançoları veya son ve kati bilançosu genel kurula tevdi edilemediği için ticaret sicilinden terkin işlemi yapılamayan şirket ve kooperatifler." Şirket genel kurulunda fesih kararı alınmak suretiyle ( b) bendi gereğince, bu maddeye göre tasfiye yapmak mümkün olabilir. Ayrıca son beş yıla ait genel kurul toplantıları yapılmadığı takdirde, (d) bendi gereğince maddeye göre tasfiye yoluna gitmek mümkün olabilir.
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.