21.09.2012 09:02 |
(Üye)
|
Soru : Sayın Üstad,
1- Firmamız 5811 sayılı yasadan faydalanarak sermaye artırımı yapmıştır.
2- Yasadan yararlanma şartı olan çıkan verginin ödenmesi gerekiyordu.
3- Firmamız bu ödemeyi yapmayarak bu hakkını kaybetmiştir.
4-6111 sayılı yasa ile bir af gelmiş ve ödenmeyen vergilerin en son
02.05.2011 tarihine kadar tek taksitte ödenmesi şartı ile 5811 sayılı
kanun şartlarından yararlanma hakkı getirilmiştir.
5- Firmamız bu ödemeyi de tek taksitte ödememiştir. Fakat taksitler halinde ödemektedir.
6- Dolayısı ile bu hakkımızı da kaybetmiş bulunmaktayız.
7- 6111 sayılı kanun 4.seri nolu tebliğ ile ' 15.06.2012 tarihi itibari ile ödenmesi
gereken vergileri ödemeyerek veya eksik ödeyerek kanun hükümlerini ihlal edenler,
31.10.2012'e kadar bu tutarları ödemeleri şartı ile 6111 sayılı kanun hükümlerinden
faydalanacaklardır' ibaresi yer almaktadır.
8- Vergi dairesi 4 seri nolu tebliğin sadece yapılandırılması bozulmuş olanlara getirilen
bir uygulama olduğunu dolayısı ile yapılandırmamızda bir bozulma olmadığını ve firmamızın peşin ödeme şartını yerine getirmeyerek bu kanun hükmünden faydalanamayacağını beyan ederek 5811 sayılı yasa şartlarına dönmemizin mümkün olmadığını beyan etmektedir.
9- Tüm bu bilgileri değerlendirdiğinizde 4.seri nolu tebliğ kapsamında peşin ödememiz gereken vergimizi 31.10.2012 tarihine kadar ödeyerek 6111 Sayılı kanun geçici 3. maddesinden yararlanmamız mümkün müdür?
Saygılarımla,
Cevap : 5/6/2012 tarihli ve 28324 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 6322 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 42 nci maddesiyle 25/2/2011 tarihli ve 1. Mükerrer 27857 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna geçici 19 uncu madde eklenmiş ve anılan madde 6322 sayılı Kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.SÖZ KONUSU DEĞİŞİKLİK İLE borçları yapılandırılmasına ilişkin yeni bir hakkı tanınmıştır. 5811 sayılı yasa ile yerine getirilmeyen yükümlülük bu kapsamda değildir.
|