26.09.2012 23:42 |
(Üye)
|
Soru : Kıymetli Üstadım,
Yeni TTK yürürlüğe girdikten sonra tek ortaklı bir LTD kurduk. Tek ortak aynı zamanda müdür seçilmiştir.
Müdüre aylık ücret verilmesi hususunda karar almak istiyoruz.
Yeni TTK'ya göre tutulması zorunlu olan defterlerden "Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri"tasdik ettrimedik.
Bu kararı "Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri" tasdik ettridikten sonra bu defterde mi almamız lazım
yoksa
Mevcut "Yönetim Kurulu Karar Defteri"n de mi.
Bu arada
1- "Yönetim Kurulu Karar Defteri" "Müdürler Kurulu Karar defeteri" ifadesinden hangisi geçerlidir.
2- Tek kişi ortağı olan bir şirkette aynı ortağın şirket müdürü olması halinde tek başına alınacak bir kararın defterde ifade edilmesi ve "Kurul" ifadesinin oturduğu yeri merak etmekteyim.
3-Özde bir tek kişi tek başına ve tek imza ile kendisine ücret verilmesi hakkında karar almasının mantığı nedir.
Şimdiden teşekkür ederim.
Cevap : Müdürlerin ücretlerinin belirlenmesi, genel kurulun yetki alanına dahildir. Bu hususta genel kurul olarak tek ortağın karar alması gerekir.
TTK 616 gereğince "Tek ortaklı limited şirketlerde, bu ortak genel kurulun tüm yetkilerine sahiptir. Tek ortağın genel kurul sıfatıyla alacağı kararların geçerlilik kazanabilmeleri için yazılı olmaları şarttır."
Kararın yazılı olarak alınması ve GK toplantı ve müzakere defterine kaydedilmesi gerekir. Defterin de öncelikle tasdik ettirilmesi gerekir.
1- Limited şirkette yönetim kurulu bulunmadığından, limited şirketler için, müdürler kurulu karar defteri veya yalnızca karar defteri ifadeleri kullanılabilir.
2- Tek ortak ve tek müdür olduğu hallerde, yönetimi ifade etmek üzere yalnızca müdür ifadesini kullanmak doğrudur. Bu halde kurul söz konusu olmayacaktır.
3- Aynı kişi de olsa, bunlar hukuken farklı organların aldığı farklı kararlardır, aynı kişi düşüncesiyle karar alınmaya gerek olmasaydı tek kişi şirket kurumsal olmayan şahıs işletmesine dönüşürdü.
|