Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 05.11.2012 11:15 (Üye) Soru : Merhaba, Yeni Ticaret Kanununa göre Denetçi seçme süresi, Denetçi ataması yapmak mecburiyetinde olan Şirketlerin hangisi olduğu ve Denetçi olabilecek kişiler ( S.M.M.M. ) belirlendimi, bunlarla ilgili bilgi verebilirmisiniz. İyi çalışmalar, Faik TÜRKAY

Cevap : Sayın Türkay, YTTK gereğince denetçi, şirketin yetkili organı tarafından en geç 31/3/2013 tarihine kadar seçilir. Denetime tabi olan şirketler kanunda belirlenmemiş, belirleme yetkisi Bakanlar Kuruluna bırakılmıştır. Bakanlar Kurulu'nun bu konudaki karar taslağı internette bulunabilir. "Bağımsız denetime tabi olacak şirketlerin belirlenmesine ilişkin karar"... Ancak bu karar henüz kesinleşmemiştir. Bu kararda sektör ve ölçekler kıstas olarak alınmıştır. YTTK gereğince "denetçi, bağımsız denetim yapmak üzere, 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre ruhsat almış yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir unvanını taşıyan ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilen kişiler ve/veya ortakları bu kişilerden oluşan sermaye şirketi olabilir."
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.