Danışmanlık Birimi

Tarih Gönderen
 10.12.2012 07:42 (Üye) Soru : Merhabalar. Daha önce de işletme defteri ile ilgi sorunumuzu çözmemiz konusunda yardımınıza başvurduk. Cevap alamadık. Son yapmış olduğunuz değişiklikler neticesinde yayaınladığıınız duyurudaki B- ESNAF ÖLÇÜTÜ İÇİNDE KALAN İŞLETMELER (TİCARET KANUNU KAPSAMI DIŞINDAKİLER). İfadesini biraz detaylandırmanızı rica edebilirmiyiz. Örneğin 10.000-tl cirosu olan cay ocağını faliyet belgesi içi ito kayıt ettirmemiz sonucu tacir kapsamına girmiş olur ve bilanço esasına göremi hareket etmemiz gerekicek. Bu sorunun yanıtını arıyan cevremizde onlarca muhasebeci buda yüzlerce mükellef demek. Teşekkürler.

Cevap : Tacir "YTTK gereğince tacir sıfatına sahip olan" işletmelerdir. Buradaki kıstas ticaret siciline kayıtlı olma değildir. TTK anlamında tacir ile esnaf arasındaki sınır, Bakanlar Kurulunca çıkarılacak Kararnamede belirlenecektir. Ancak yeni Kararname çıkarılana kadar 2007 tarihli, 2007/12362 sayılı Bakanlar Kurulu kararındaki kıstaslar esas alınacaktır. Bu kararın 1. maddesine göre; "213 sayılı Vergi Usul Kanununun 177’nci maddesinin birinci fıkrasının (1) ve (3) numaralı bentlerinde yer alan nakdi limitlerin yarısını, (2) numaralı bendinde yazılı nakdi limitin tamamını aşmayanlar" esnaf sayılır. İyi çalışmalar
 
 
 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.